Formel 1 i världen och Sverige

Formel 1 är en av de största grenarna inom motorsport. Motorsport i sig är den sport som drar in mest pengar och mest publik av alla sporter som existerar. När man har denna kunskapen kan man börja förstå hur stort Formel 1 faktiskt är. I Sverige är detta en mycket populär sport även om det kanske inte är lika vanligt att följa Formel 1 som exempelvis i USA, Australien och England.

Totalt finns det tio svenskar som har tävlat i Formel 1. Formel 1 har existerar sedan 1950 och det innebär att Sverige inte har haft en ny förare för varje år. Eller ens vart femte år. Däremot har en del av förarna tävlat flera år i Formel 1. I dagsläget har Sverige en svensk som är med och tävlar i Formel 1. Detta är Marcus Eriksson och i dagsläget tävlar han för teamet Sauber. Detta har han gjort sedan 2015, han tävlade ett år för Caterham men ansåg Sauber vara mer konkurrenskraftigt. Hans bästa resultat är åttonde plats i Australiens GP 2015. Denna svenska förare föddes 1990 i Kumla.

Innan dess att Marcus Eriksson började att tävla i Formel 1 hade Sverige inte haft en förare sedan 1991. Detta är alltså 21 år då Formel 1 inte haft en enda svensk förare på banan. Stefan Johansson var den senaste svenska föraren och han tävlade i Formel 1 år 1980 och därefter från 1983 fram till 1991. Han blev aldrig segrare men han kom på andraplats hela fyra gånger och har haft 12 stycken pallplatser. Stefan Johansson har under sin tid i Formel 1 tävlat för totalt 10 stycken team och deltagit i 103 race där han har gjort 79 starter. Detta är en mycket imponerande historia som man hoppas att Marcus Eriksson ska kunna leva upp till och förhoppningsvis även ta hem en seger!